onsdag 21 maj 2014

Meningen med livet, SO

I mitt liv så anser jag att det finns många saker som är meningen med livet.
Jag tycker att meningen med livet är att skaffa barn och låta dom växa upp, att vara med dom hela livet, men också att få uppleva saker och känna glädje, sorg, kärlek och lycka. Meningen med livet är också att få växa upp och bli en god människa, att göra misstag och lära sig av dom och hjälpa andra människor längs vägen. Jag tycker också att meningen med livet är att få träffa nya människor och känna trygghet av vänner och familj.
Familjen är verkligen det viktigaste för mig, dom har vart med mig från min födsel och kommer hänga med genom hela mitt liv. Dom kommer alltid i första hand.

Det som gör mig glad och lycklig i livet är att jag vet att jag har min familj och mina vänner där hela tiden för mig, dom stöttar mig i svåra situationer, vilket jag uppskattar något otroligt.
Jag blir även glad och lycklig när jag får upptäcka nya platser och åka utomlands till platser jag aldrig har besökt förut, speciellt varma resmål eftersom jag hellre föredrar värme mot kyla.

Jag tror människor gör onda saker mot varandra för att dom är avundsjuka på varandra, vill göra någon hämnd eller kanske bara hata för att man anser att en människa inte är lika mycket värd som dom andra t.ex att ”Kalle” blir retad för att han har omoderna kläder och anses då ha mindre status här i världen och blir mindre värd. Folk anser sig ha rätt att förtrycka och döma andra på grund av att dom anser sig själva ha högre status. Men det tycker jag är helt fel, alla människor har lika stort värde och ingen ska behöva bli behandlad illa på grund av olika förutsättningar här i livet. Religionerna kan absolut ha en påverkan på hur folk beter sig.



Religionen kan verkligen påverka till ett meningsfullt liv eftersom man känner gemenskap med andra människor och för att fira sina traditioner och vara stolt över sitt land och sin kultur. Jag själv är väldigt glad att jag är kristen eftersom jag får uppleva hur det är att fira en riktig jul med min familj och min släkt. Muslimerna har ju sina traditioner att fira till exempelvis ramadan som är den heliga fastemånaden för dom.  

tisdag 20 maj 2014

Kloning

Kloning
Vad är egentligen kloning för nånting? Jo, kloning är att man skapar flera individer med samma arvsanlag och gener dvs att man gör en kopia av något. Kloning är mycket vanligt hos växter. Kloner uppkommer sällan spontant hos djur och hos oss människor som enäggstvillingar. Tvillingar är när två människor är födda vid samma graviditet. Det är stor skillnad mellan enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Enäggs befruktning är när endast ett ägg befruktas och sedan delar på sig och blir två individer, barnen blir helt lika i kropp och ansikte. Vid tvåäggs befruktning innebär det att två ägg blir befruktade vid samma tillfälle med två olika spermier. Dessa tvillingar blir ofta inte så lika varandra, det blir som två helt vanliga syskon. Tvillingarna kan vara av samma eller olika kön.
Under våren år 1997 blev fåret ”Dolly” vid hennes födsel klonat av ett annat vuxet djur. Hon var det första däggdjuret i världen som klonades och fick forskare att bli övertygade om att däggdjur faktiskt kan klonas, vilket dom inte trodde skulle kunna ske. 

Egna tankar
Jag tycker att kloning både kan ha för- och nackdelar. I forskningssyfte så kan det ju vara något bra eftersom att man kan forska om gener och sjukdomar och hur dom påverkas av arv och miljö. Nackdelen kan ju vara att man "leker" gud, man skapar ett liv som inte var meningen att skapas och att den varelsen kanske inte får ett värdigt liv, ett försöksdjur. Ett djur som hålls i fångenskap och blir utsatt för provtagningar och smärta.


Källor: 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kloning

http://www.kloning.se/

http://genteknik.sandboxen.net/metoder/52-kloning/102-dolly.html


söndag 11 maj 2014

Ord och begrepp

Ord och begrepp
Charles Darwin – Charles Darwin föddes år 1809 och dog 1882. Han var en brittisk biolog, zoolog, geolog, teolog och forskare. Hans upptäckt var hur arter av liv har utvecklats över tiden. Han är kopplad till evolutionen för att han var den första som kom på att evolution sker.

The Beagle – The Beagle var ett skepp. Skeppet är kopplat till evolutionen för att Charles Darwin fick chansen att åka med i segelfartyget på en fem år lång resa runt jorden.

Världsomsegling – är att ta sig runt jorden med fartyg. Kopplar samman till evolutionen eftersom Darwin var med om en sån här resa.

Galapagosöarna – Galapagosöarna är en ögrupp med 19 öar sammanlagt som ligger i Ecuador. Detta kopplas till evolutionen eftersom Darwin åkte dit för att upptäcka de olika djurarterna.

Orgin of Spieces – Orgin of Spieces är en bok. Detta vetenskapliga verxxxk gjordes av Charles Darwin. Boken kom ut år 1859. Denna bok kopplar till evolutionen för att Charles Darwin skrev den och den handlade om evolution.

Om arternas uppkomst – Bokens titel, fast översatt till svenska. Kopplar till evolutionen eftersom Charles Darwin skrev denna vetenskapliga bok om evolutionen.

Evolution – Evolution menas med hur olika arter som människor, djur och växter har utvecklats och fortfarande utvecklas, utvecklingen sker hela tiden.

Utveckling – Utveckling menas med att något förändras hela tiden, alltså utvecklas. Människor, djur och växter utvecklas hela tiden t.ex jag kommer ju inte se ut precis som jag gör nu om 20 år. Detta kopplar till evolutionen eftersom evolution menas med ”utveckling” av olika arter.

Naturligt urval – I ett naturligt urval bestämmer naturen hur mycket ett t.ex djur är anpassad till naturen. Detta kopplas till evolutionen eftersom det är hur man utvecklas.

Sexuellt urval – I ett sexuellt urval bestämmer individerna vem de ska para sig med. Detta kopplas till evolutionen eftersom det är hur mycket man utvecklas.

Anpassning – Anpassning menas med att olika arter anpassar sig t.ex djuren anpassar sig till naturen medan människor anpassar sig till grupper i samhället. Detta kopplas till evolutionen eftersom individerna utvecklas och anpassar sig.

Ursprung – Ursprung är vad något från första början kommer ifrån. Det sägs t.ex att människorna har sitt ursprung från aporna. Detta kopplas till evolutionen eftersom aporna utvecklades till människor. http://www.synonymer.se/?query=ursprung
Konkurrens – Konkurrens är när man tävlar om saker, djur kan t.ex konkurrera om mat. Detta kopplas till evolutionen eftersom det sker dagligen bland djur här i världen.

Variation – variation menas med att något varieras t.ex att man varierar sin kost och inte äter likadant hela tiden. Variation kopplas till evolutionen eftersom vi människor utvecklas och varierar vårat utseende.

Mutation – Mutation är när något blir ”fel” hos fostret. Det kan bli en bra förändring men oftast dålig. Detta kopplas till evolution eftersom att ibland kan det ske ändringar hos DNA:t bland olika arter och då kan det oftast bli ett fel.

Överproduktion – Överproduktion är när det produceras mer än vad det egentligen behövs, t.ex växter får för mycket fröer som egentligen inte har någon nytta eller fiskar som lägger för många ägg och så kanske inte ens alla ägg överlever.

Bevis – Från långt tillbaka i tiden så trodde man bara på den tron ens religion hade, men med tiden så kom Darwin med det första beviset på att vi alla är släkt och bevis på det är att man kan gå tillbaka och kolla på skelett t.ex en val och se att vi människor ungefär har samma. DNA:t på oss människor och apor är ungefär 98 % likt, vilket betyder att våra gener är väldigt lika och måste därför vara släkt.

Motbevis – Motbevis är när någon först kommer med ett argument om att något ämne hur dom uppfattar hur det ser ut, men sedan kommer någon annan med ett motargument som bevisar att det första beviset inte stämde. Detta kopplas till evolutionen eftersom att i nuläget kommer det fler och fler bevis om att evolutionen är sant.

Fosterutveckling – Fosterutveckling är när ett foster utvecklas från när det befruktas tills det kommer ut som en individ. Det är olik fosterutveckling hos olika arter, t.ex hos oss människor så behöver vi inte vara helt färdigutvecklade vid födseln eftersom vi har möjlighet att kunna utvecklas med åren, men t.ex hos en zebra unge som måste kunna skydda sig själv från faror av andra djur så måste dom utvecklas tidigt för att kunna fly från farorna.

Fossil – Fossil är något som man kan hitta i grottor, berg och långt under marken från varelser många år tillbaka i tiden. Forskare har t.ex hittat skelett från dinosaurier.

Darwins finkar – När Darwin gjorde sin fem år långa resa med skeppet The Beagle så stannade han på en utav öarna vid namn Galapagos, där upptäckte han att finkarnas näbbar såg olika ut beroende på vilken plats dom kommer ifrån och vilken föda dom har. Darwins finkar var en fågelgrupp på 15 fågelarter som bara finns på just Galapagosöarna.

Biologisk mångfald – Biologisk mångfald kan syfta på många saker, det kan handla om artrikedom. Jag kan ta ett tydligt exempel t.ex flugor, vad har de för funktion i denna värld egentligen? Varför finns dom? Jo, för utan flugor så hade inte t.ex myggor funnits. Det jag vill konstatera är att alla djur och kryp egentligen har en funktion i denna världen. Utan vissa djur, så hade andra djur inte funnits.

Generation - Ett exempel på generation är att en människa föds. Människan växer upp och får barn. Barnet växer upp och blir vuxen, den får barn. Det går så i omgångar och det kallas för generation.

DNA - En DNA molekyl har en form som en spiral. Denna molekyl består av gener. http://sv.wikipedia.org/wiki/DNA

Westminster Abbey – Westminster Abbey är en känd begravningskyrka som ligger i London. Här är många brittiska kungligheter och andra män begravda bland annat Charles Darwin.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Westminster_Abbey

onsdag 16 april 2014

Textilslöjd utvärdering

Vad har jag gjort?
Jag valde som sagt att fortsätta med mitt gamla projekt som jag arbetade med under vårterminen-13 och inte påbörja någonting nytt eftersom jag ville utveckla mitt arbete och göra det till något mer roligare med ett häftigt tryck.
Denna terminen har jag fortsatt med att sy på delarna till tjocktröjan, vilket har tagit en tid då jag stött på en himla massa problem. Men det har löst sig med tiden då jag tagit mitt initiativ att bara tänka positivt och lösa dessa små problem genom att tänka "det här ska gå och det här ska bli bra". Problemen jag har stött på är att jag missuppfattat vad Veronica har sagt till mig och att jag då råkade sy dubbelt och fram o tillbaka med symaskinen. Eftersom att jag av misstag råkade göra fel så fick jag ta fram en sprätta och börja sprätta upp trådarna som hade trasslat och krånglat till sig.
När jag sprättat upp allting som gick snett på mina ärm-delar så tog jag återigen fram symaskinen och gjorde ett nytt försök, detta gick så mycket bättre. Använde mig därefter utav overlockmaskinen för att snygga till ärm-delarna som jag sytt fast på tröjan.

Vad kunde jag gjort annorlunda? 
Det jag skulle kunna göra annorlunda är väl att jobba lite mer effektivare och göra det på ett bättre sätt genom att kolla med Veronica så att jag verkligen gör rätt och att allt inte går snett. Annars så tycker jag faktiskt med min egna åsikt att ingenting mer har hackat upp sig och jag är hyfsat nöjd med mitt projekt.


Mitt resultat 
Jag tycker min tröja är en klassisk hoodtröja med ett tryck av "NEW YORK". När jag tänker på just "NEW YORK" så får jag en känsla av världens huvudstad där jordens alla nationaliteter finns. Jag är ännu inte riktigt klar med min hoodtröja, men kommer snart vara klar med mitt projekt. Jag tror resultatet kommer att bli riktigt bra.



















Kapuschongen som ska jag ska sy fast på tröjan.
På kapuschongen har jag bankat fast öljetter som dock inte visas på bilden.


















Nästa alla delar är på plats, det enda som saknas är kapuschongen.


















Ungefär såhär kommer min tjocktröja se ut med alla delar fastsydda förstås.
Det som saknas är mitt tryck av texten "NEW YORK" och lite andra små detaljer.

fredag 14 mars 2014

Novell sammanfattning

Novellen jag läste hette "gycklaren".
Texten handlar om en person som plötsligt fick syn på en man ute på gatan. Personen beskrev hur mannen han hade sett såg ut och berättade att mannen var bekant, men han kom absolut inte ihåg mannens namn. Samma dag så går personen till en teater och får plötsligt syn på mannen han såg gåendes på gatan tidigare på dagen. Personen sökte efter mannens namn i programmet eftersom han skulle göra ett framförande av att spela en löjlig betjänt och fick tillslut tag på namnet, men han kände sedan att namnet alls inte var bekant längre. Personen fann tillslut att dom hade varit skolkamrater för många år sedan, men mannen var många år yngre än personen.

Diskussionsfrågor
Vad är författarens budskap?
Vad tror du att berättaren hade för "roll" under sin skolgång?

Hjalmar Söderberg 
Författaren som skrivit denna novell heter Hjalmar Söderberg. Han föddes i Stockholm den 2 juli 1869 och dog i Köpenhamn den 14 oktober 1941. Han växte upp med sin familj på ladugårdslandet, som sedan fick ett annat namn kallat Östermalm.

torsdag 13 mars 2014

Svenska talesätt, liknelser och uttryck

Att vara ute och cykla - Att man inte riktigt vet vad man håller på med, alltså missuppfattar.



















Att vara ute på hal is - Att man gör något som man troligtvis inte klarar av.













Att slå huvudet på spiken - Att man träffar rätt.
















Att dansa efter någons pipa - Gör det som någon säger åt en att göra.



















Att dra sitt strå till stacken - Hjälpa till.















Att må som en prins - Vara lycklig.



















Att hålla god min - Att inte visa vad man säger eller tycker.














Att vända kappan efter vinden - Att göra det som passar bäst i situationen.



















Att spara på krutet- Att inte överdriva
















Att sopa något under mattan - Att man döljer något

tisdag 4 mars 2014

Sammanfattning

Texten jag läste handlar för det mesta om material/ämnen som utvidgas och hur molekylerna rör sig i olika ämnen. Jag lärde mig att i fasta ämnen har molekylerna bestämda platser och bara rör sig lite grann. I flytande ämnen rör sig molekylerna lite mer och drar ifrån sig lite från varandra, men i gaser vill molekylerna röra sig fritt och inte vara nära varandra, precis som vi människor inte vill på sommaren.
Jag lärde mig också att ämnen utvidgar sig när det blir en hög temperatur, det är skillnad på ämnena hur dom utvidgar sig, alla utvidgar sig olika. Ett ämne som har lätt att utvidga sig är metall. Metall är ett grundämne i en fast form. När temperaturen stiger och blir högre så börjar atomerna och molekylerna röra sig allt mer snabbare. När detta förekommit så behöver atomerna och molekylerna ännu mer plats.

När man t.ex bygger en bro utav betong så är det extra viktigt att man tänker på att bron ska röra sig lite fram och tillbaka, bron läggs alltså på stålrullar. Om inte dessa stålrullar skulle finnas under en bro så skulle betongen inte kunna röra sig och bron skulle spricka.

Alla tyger tål olika värme, därför ska vi kunna ställa in olika temperaturer på ett strykjärn. För att hålla den rätta temperaturen på strykjärnet så används en termostat. En termostat innehåller en bimetall som består av två sammanpressande metaller, dom vanligaste metallerna i en bimetall är koppar och stål. I en termostat fungerar bimetallen ungefär som en strömbrytare. När strykjärnet blir för varmt så bryter den strömmen och när strykjärnet blir för kallt så upphör den elektriska kretsen.

En termometer är ett genomskinligt rör som innehåller en slags vätska. Vätskan är oftast sprit som har färgen blå eller röd. När termometern känner av värme så utvidgas både röret och vätskan. Vi kan knappast se att röret utvidgas, men vi kan se på vätskan ganska mycket att ytan stiger uppåt i röret. Men när det blir kallt så sjunker vätskeytan.

Den vanligaste skalan vi använder för att mäta temperaturen är grader "Celsius". Temperaturskalan uppfanns av Anders Celsius och har även fått sitt namn ifrån han. 0 °C är vattnets fryspunkt och 100 °C är vattnets kokpunkt.


torsdag 13 februari 2014

textil slöjd

Mitt val av tyg och modell
Jag valde att fortsätta med mitt gamla projekt som jag arbetade med under vårterminen-13, under just den terminen så tänkte jag att jag först bara skulle tillverka en helt vanlig svart tjocktröja. Nu så har jag tänkt till lite och ändrat mig till att jag istället vill ha något häftigt tryck på tröjan som kan göra den lite mer speciellare och roligare. Tyget jag använder har namnet ekologiskt bomulls-tyg, vilket är ett mycket mer miljövänligt val av tyg. Bomull odlas inte i Sverige men bl.a länder som Indien, Kina, USA och Brasilien. Dom flesta av våra kläder är gjorda av bomull eftersom bomull är ett skönt tyg att ha på sig. Vi tvättar växt-fibern bomull i 40 eller 60 grader.
















Designerna
Jag har ritat tre olika designer av min tjocktröja, varav den första designen endast är helsvart, vanlig och tråkig. Dem två andra designerna är något roligare, alltså svart med häftigt tryck. En av dem två designerna har trycket "NEW YORK" och den andra designen har trycket "23".
















Inspiration




















Denna första inspirationen fick jag ifrån att titta lite närmare på collage och bilder på google. Jag tycker det här trycket är häftigt och ungdomligt. Passar bra för alla, enligt mig. En tjocktröja med just det här trycket skulle nog vart något jag skulle använt flitigt.

















http://www.youtube.com/watch?v=mw4-iyHDs_g

Den andra inspirationen fick jag ifrån Miley Cyrus låt "23".Texten i låten är ingenting jag tycker om eftersom den handlar mycket om droger. Miley Cyrus var en av mina favorit artister som liten när hon hade sin karriär som "Hannah Montana", just därför jag blev inspirerad av hennes låt och jag tycker att själva trycket "23" är snyggt.

Mitt val av design
Jag väljer att göra tjocktröjan med trycket "NEW YORK" eftersom jag tycker att just den designen var snyggast av dem designerna jag hade skissat och ritat. Jag tror också att trycket på tröjan kommer göra att jag använder mitt klädesplagg mer än vad jag skulle göra med dem andra designerna.

Mönsterdelar
På bilden nedanför ser man mina mönsterdelar till min tjocktröja, jag ritade av mönstret från en mönsterkarta som låg i en papperskasse med all information om hur man tillverkar en tjocktröja.

































lördag 1 februari 2014

Pluto

Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna? - Pluto kallar vi dvärgplanet eftersom den är så mycket mindre och ligger längre bort från solen än dom klassiska planeterna som befinner sig i solsystemet. Dessutom har Pluto inte en likadan omloppsbana som dom klassiska planeterna. Plutos omloppsbana har en oval form tillskillnad från dom andra planeterna som har cirkelformade omloppsbanor.

Varför bör Pluto inte betraktas som en planet? - Precis som jag besvarat frågan ovan. Pluto är desto mindre än dom klassiska planeterna och har en lite mer annorlunda omloppsbana. Astronomer tycker att Pluto ska betraktas som en komet istället för en planet.

Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet? - Jag själv tycker att Pluto fortfarande ska betraktas som en planet eftersom den finns i vårt solsystem och åker runt solen i sin omloppsbana precis som dom andra planeterna.



Sammanfattning om texten på ne.se

Det jag läste handlade om att astronomiska unionen (AU) har haft ett möte i Tjeckien, Prag. Där dom beslutade att Pluto ska mista sin planetstatus eftersom det har upptäckts många andra liknande "planeter" som Pluto. För att uppfylla kriterierna och för att vara en planet så ska planeten
1.Ha en omloppsbana runt solen.
2.Att ha tillräcklig massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet och skapa en i det närmaste runt kro
3. Att ha rensat bort material nära sin bana.

Pluto uppfyller endast dom två första kriterierna och räknas därför som en dvärgplanet.

torsdag 23 januari 2014

Stjärnor

Inledning
Jag har valt att skriva om hur stjärnor bildas och för hur länge sedan dom första stjärnorna bildades. Jag kommer också att skriva om vad för kemiska ämnen en stjärna innehåller, även få med hur en stjärna föds och hur en stjärna dör ut.

Stjärna
Jo, vad är egentligen en stjärna? Om vi tittar ut på en natthimmel kan vi se flera hundra stjärnor, vi människor ser dom som små lysande prickar som trängs tätt ihop med varandra. Men egentligen så sitter stjärnorna långt ifrån varandra och är jätte stora brinnande gasklot. Den vanligaste stjärnan som vi människor känner till är solen. Solen är 4,6 miljarder gammal, alltså ungefär lika gammal som planeten jorden. Solen är den närmaste stjärnan för oss människor. Det är ifrån solen vi får en stor del av energin som vi har här på jorden. 200 miljoner år efter Big Bang, så skapades dom allra första stjärnorna. Stjärnor bildas aldrig enskilt, utan dom föds i grupp.
Hur bildas egentligen en stjärna och hur dör en stjärna ut? Jo, stjärnor bildas av enorma gasmoln, dessa gasmoln kallas för nebulosor. I gasmolnen bildas mindre gasklot som dras ihop och blir varmare och varmare tills det tillslut har blivit en stjärna. Ett moln kan bilda allt från en stjärna till flera tusen stjärnor. Ju större stjärnorna blir höjs temperaturen och desto fortare tar bränslet slut. När bränslet har tagit slut så är det då en stjärna dör ut. Solen tillexempel är inte så stor för att uppnå dom höga temperaturerna, därför kan solen inte inte dö ut.
En stjärna innehåller två stycken kemiska ämnen, väte och helium. Väte är den vanligaste och det tidigaste grundämnet som bildades i universum efter Big Bang. Väte kan vara i tre olika former som gas, flytande och fast form, men syns normalt som i gasform, men vid låg temperatur eller högt tryck syns väte som vätska, alltså i flytande form.

Helium är det näst vanligaste grundämnet i universum. Grundämnet tillverkas av heliumrik naturgas. Denna gas finns främst i USA. Helium är lättare än luften, tillexempel ifall man skulle släppa en ballong i luften som innehåller helium, så skulle ballongen lyftas upp eftersom luften är starkare än heliumet. 


Källor:





Varför valde jag att skriva om just det här? Jo, jag valde att fördjupa mig i detta för att jag tyckte det skulle vara intressant och veta lite mer om hur stjärna egentligen bildas och hur den dör ut.. 

torsdag 16 januari 2014

Big Bang - en punkt där allt började

Man kan nästan höra på namnet vad Big Bang egentligen är för något.Jo, Big Bang kan man se som den ”stora smällen” där allt började. För ungefär 14 miljarder år sedan startade universums tidiga utveckling, det var först i rymden som det expanderade och blev större. Innan universum så fanns det ingenting, varken tid eller rum existerade. Universum är inte statiskt, galaxerna står inte stilla som man tidigare har trott, istället så växer själva rymden och universum expanderar.