tisdag 4 mars 2014

Sammanfattning

Texten jag läste handlar för det mesta om material/ämnen som utvidgas och hur molekylerna rör sig i olika ämnen. Jag lärde mig att i fasta ämnen har molekylerna bestämda platser och bara rör sig lite grann. I flytande ämnen rör sig molekylerna lite mer och drar ifrån sig lite från varandra, men i gaser vill molekylerna röra sig fritt och inte vara nära varandra, precis som vi människor inte vill på sommaren.
Jag lärde mig också att ämnen utvidgar sig när det blir en hög temperatur, det är skillnad på ämnena hur dom utvidgar sig, alla utvidgar sig olika. Ett ämne som har lätt att utvidga sig är metall. Metall är ett grundämne i en fast form. När temperaturen stiger och blir högre så börjar atomerna och molekylerna röra sig allt mer snabbare. När detta förekommit så behöver atomerna och molekylerna ännu mer plats.

När man t.ex bygger en bro utav betong så är det extra viktigt att man tänker på att bron ska röra sig lite fram och tillbaka, bron läggs alltså på stålrullar. Om inte dessa stålrullar skulle finnas under en bro så skulle betongen inte kunna röra sig och bron skulle spricka.

Alla tyger tål olika värme, därför ska vi kunna ställa in olika temperaturer på ett strykjärn. För att hålla den rätta temperaturen på strykjärnet så används en termostat. En termostat innehåller en bimetall som består av två sammanpressande metaller, dom vanligaste metallerna i en bimetall är koppar och stål. I en termostat fungerar bimetallen ungefär som en strömbrytare. När strykjärnet blir för varmt så bryter den strömmen och när strykjärnet blir för kallt så upphör den elektriska kretsen.

En termometer är ett genomskinligt rör som innehåller en slags vätska. Vätskan är oftast sprit som har färgen blå eller röd. När termometern känner av värme så utvidgas både röret och vätskan. Vi kan knappast se att röret utvidgas, men vi kan se på vätskan ganska mycket att ytan stiger uppåt i röret. Men när det blir kallt så sjunker vätskeytan.

Den vanligaste skalan vi använder för att mäta temperaturen är grader "Celsius". Temperaturskalan uppfanns av Anders Celsius och har även fått sitt namn ifrån han. 0 °C är vattnets fryspunkt och 100 °C är vattnets kokpunkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar