måndag 2 december 2013

fördjupningar

Hörselskada och döva
Jag har letat reda på lite fakta om ”hörselskada” och ”döva”. Hörselskada är en skada i örat som gör att man inte kan höra lika mycket som alla andra. Man kan bland annat få hörselskadan när man föds eller nån gång senare i livet. Det finns många olika typer av hörselskador. En skada som heter ledningshinder innebär att det är någonting som täcker ledningen till innerörat och det är där ljudet uppfattas. Denna skada kan man bota. En annan skada som heter sensorineural hörselskada får man oftast som gammal och då hör man sämre. För att förbättra sin hörsel när man har denna skadan så kan man skaffa t.ex en hörapparat. En hörapparat förstärker ljudet.
När man är döv menas det med att man saknar hörsel och inte kan uppfatta något ljud.


Stetoskop

Jag har letat reda på lite fakta om ”stetoskop”. Ett stetoskop används ofta av läkare och sjuksköterskor. Stetoskopet är ett medicinskt instrument man använder för att undersöka och lyssna på ljudet som kommer från t.ex hjärta, lungor och tarmar. 

tisdag 5 november 2013

Ljudvågor

Idag har jag lärt mig hur ljudet skapas fram av luften och att alla människor har olika stämband, men att alla ändå är uppbyggda på samma sätt i kroppen. Jag har lärt mig att om topparna på ljudvågorna är högre, så blir ljudet mörkare och om topparna på ljudvågorna är lite mindre så blir ljudet ljusare. Jag har också lärt mig om hur ett stetoskop fungerar och hur stetoskopet sänder ut ljud från slangarna till öronen t.ex när man ska lyssna på ett hjärta i kroppen.

onsdag 30 oktober 2013

Bokrecension - Ninas resa

Författaren till boken heter Lena Einhorn. Hon är dotter till Nina. Nina dog den 10 maj 2002. En dag bestämmer Lena sig för att skriva en bok om Ninas liv under andra världskriget. Lena skrev om allt som hände med Nina och hennes familj, från början till slutet av andra världskriget (1939-1945). Budskapet med denna boken är att världen ska få veta hur Nina och alla andra tusentals judar fick vara med om under denna tid. Det var en hemsk tid. Boken utgavs 2005 och utspelar sig i Polen. När man läser titeln på boken så förstår man att detta är en bok baserad på en sann och verklig historia.

Nina är en helt vanlig tonåring som levde i staden Lodz med sin familj. Nina och hennes familj är judar. Dom bodde i Lodz till andra världskriget bröt ut. Det var år 1939 som allt började. Hitler ville få med sig så mycket tyskar som möjligt för att ta över makten och han lyckades tyvärr. Det går en tid och Nina flyttar med sin familj till Warszawa. Där stängs alla judar in i ett getto som kallas för "Warszawas getto". Hon får vara med om något fruktansvärt stort och hemskt. Nina och hennes familj kämpar i hopp för att hitta skydd och överleva detta kriget som pågick. Detta är en bok med verklig historia om Nina, en överlevnadshistoria. Nina var alltså en av de få judarna som överlevde andra världskriget under denna tid. Hon var också den enda i sin familj.

Miljön i boken är riktigt hemsk, obekväm och farlig. Innan andra världskriget skedde år 1939 kunde judarna känna sig fria och säkra när dom skulle gå utanför sin dörr. Det kunde dom inte längre när hitler och hans soldater hade tagit makten. Dom kände sig helt plötsligt osäkra och rädda.

Nina har en mor, far och en bror. Brodern heter Rudek, men hans riktiga namn är Rudolf. Modern Fanja är en mycket envis och bestämd person, som ofta inte visar sina känslor. Fadern Artur är motsatsen av vad Fanja är. Han visar ofta mycket känslor. Dessa personer är det näst viktigaste personerna i boken. Den allra viktigaste är Nina, hon är liksom huvudpersonen och det är hennes liv som boken handlar om främst.

Dom första hundra sidorna i boken gick väldigt segt och långsamt, då det inte alls var så intressant. Men bortsett från det när det intressanta började så tycker jag att denna boken var en riktigt bra bok som jag tycker att alla borde läsa. Själv så tycker jag väldigt mycket om att läsa böcker som är baserade på sanna historier. Det blir så mycket mer spännande och det gör att man bara vill fortsätta läsa. Boken var inte alls svårläst enligt mig. Men ibland kunde det dock dyka upp gamla ord som man använde sig av för många år sedan. Boken berör mig väldigt mycket, då den är sorglig när man får läsa om Ninas otroligt hemska liv under andra världskrigets tid.



torsdag 24 oktober 2013

Tekniska uppfinningar

1910
T-Ford 
T-ford är en bilmodell som skapades av ford motor company i Detrioit, USA under 1908-1927. 
Henry Ford är killen som skapade ford motor company från allra första början. 
Han föddes nära staden Detroit. Idèn till hans bilmodell t-forden var att alla människor skulle ha en bil.
Han fick sänka tillverkningskostnader för att alla skulle kunna ha råd till en bil och då införde han det löpande bandet. Det löpande bandet är en idè Henry kom på för att biltillverkningen skulle gå snabbare, precis som ett löpande band. Detta inses vara den största tekniken inom bilindustrin. Syftet med denna tekniken var att han på ett snabbt och enkelt sätt skulle tjäna pengar på sin biltillverkning. Henry ford kallas för löpandebandsteknikens uppfinnare. Att skapa bilar var ett ganska smart sätt kom man på senare. Varför det var så var för att det var fler och fler människor som skaffade sig en bil, och då så slapp man all hästskit på vägarna eftersom nu använde sig folk inte längre av häst och vagn att ta sig fram på när dom skulle någonstans, dock så märkte man senare att bilar släpper bilar ut väldigt mycket farliga avgaser som kommer att försämra naturen och att bilar ger ganska mycket bilköer, speciellt till exempel i Los Angeles, USA där man bland annat kan få stå flera timmar i bilkö för att ta sig fram, så det är ju det negativa med skapandet av bilar. 

Säkerhetständstickan
Tändstickan kom ut på 1800-talet, den är ganska gammal. Några år senare kom Gustaf Erik Pasch på att den vanliga tändstickan kunde ta eld väldigt lätt så han uppfann säkerhetständstickan som vi än idag fortfarande använder vardagligen. Vi använder tändstickor idag till flera saker bland annat när vi ska tända stearinljus och brasor gjorda av ved. Det finns människor som idag använder tändstickan för att tända t.ex cigaretter, pipor och cigarrer. Innan tändstickan uppfanns använde människorna bland annat flinta för att göra upp eld. Flinta är gjort av sten och när man slår en slags eldstål mot flintan så byggs en eld upp riktigt fort. Flinta använde man främst på stenåldern. Man använde inte bara flinta till att göra upp eld, utan man använde den också till att göra olika redskap till exempel spjut och knivar. Dom positiva konsekvenserna med säkerhetständstickan är att man sparar elektricitet eftersom man tänder stearinljus istället för lampor. Dom negativa konsekvenserna är att om man inte har koll på eld som man tänder med tändstickor så kan risken vara att det faktiskt börjar brinna. 

Glödlampan
Uppfinnaren av glödlampan är Thomas Edison. Han uppfann den första originallampan som vi använder mycket idag. Glödlampa är en ljusfälla där man omvandlar elektricitet till ljus. 
Uppfinningen av glödlampan kom redan på 1840-talet då lampan var gjord av någons slags platinatråd som glödde. Platina är ett metalliskt grundämne. Glödlampan finns i många olika former till exempel så kan dom vara både stora och små. Glödlampan är den vanligaste typen av elektriska lampor. Idag använder vi glödlampan främst för att lysa upp våra hem. Dom positiva konsekvenserna med glödlampan är att människor får belysning i sina hem, vilket är väldigt bra. Dom negativa konsekvenserna är att glödlampor tar mycket elektricitet. Jag rekommenderar att inte ha tänt lampan i rummet ifall man inte är i rummet eller till exempel på dagen då det är väldigt ljust ute, då tycket jag man inte behöver någon belysning. Men däremot på kvällen så kan man tända lampor eftersom huset blir mörkt. 

1940
Mikrovågsugn
Mikrovågsugnen uppfanns av en amerikansk ingenjör vid namn Percy Spencer. Den första mikrovågsugnen producerades och gavs ut 1947. Mikrovågsugnen används i miljontals hem idag och är en köksmaskin som vi främst använder i köket för att värma/tina upp frusen och kall mat.
När vi använder mikrovågsugnen lagar vi våran mat på ett snabbt och effektivt sätt. Detta leder till att vi sparar mer tid och mer energi. Maten vi tillagar på spisen och i ugnar får oftast färg, men däremot när vi tillagar maten i mikrovågsugnen så får maten ingen färg alls, det som händer är att maten blir tinas upp och blir varm. En mikrovågsugn kan vara gjort av olika saker till exempel plåt, plast och glas. 
Att värma till exempel metall i mikrovågsugnen kan vara mycket farligt då det kan slå gnistor och maskinen kan förstöras. Detta gäller all metall. 

Penicillin
Alexander Fleming var namnet på killen som uppfann penicillinet. Han uppfann det år 1928, men det börjades användas på människor år 1941 och det används fortfarande. Penicillin är ett läkemedel som innehåller en grupp antibiotika. Antibiotika behandlar och gör att olika infektioner, inflammationer och bakterier dör ut. Detta läkemedel har gjort miljontals människor friska. Penicillin finns i många olika fomer till exempel tabletter och i flytande form. Dom positiva konsekvenserna med penicillin är att det på att snabbt och effektivt sätt behandlar människor så att dom blir friska och dom negativa konsekvenserna är att ifall man tar en överdos av penicillin så kan det leda till att man blir illamående, man får kräkningar och diarrè. 


1960 
Dator
Det finns inte bara en människa som uppfann datorn utan det var flera människor. 
Konrad Zuse var den första människan som gav ut den första datorn år 1941. 
Räknemaskiner har funnits i flera hundra år, men det var till en början av 1900-talet som namnet byttes ut till det nuvarande namnet "dator, då dessa maskiner blev elektroniska. Det finns många olika typer av datorer idag och dom populäraste är den bärbara datorn och den stationära datorn. Bärbara datorn blir vanligare och vanligare, den används mest av ungdomar och lite mindre företag. En bärbar data är en jätte smidig uppfinning, det smidiga är att den inte alls är så stor och inte tar så mycket plats, så man kan ta den med sig ifall man ska iväg.  Den stationära datorn är däremot ganska stor och används mycket i hem och på lite större företag. Utan datorn idag så hade världen sett riktigt annorlunda ut. 
Datorn använder vi dagligen för att läsa olika medier och ta reda på både ny och gammal fakta. Vi besöker även olika sociala internet sidor t.ex facebook, som i världen är den vanligaste internet sidan idag. 

tisdag 22 oktober 2013

Reportage

I riksdagshuset med Olof Palme                                          
Känd för att varit Sveriges stadsminister. Jag skulle åka till Stockholm för att intervjua honom. Nu kommer du få uppleva och få veta lite mer om Olof Palme.

I torsdags förra veckan ringde väckarklockan sju på morgonen, jag var nära på att försova mig. Klockan åtta skulle mitt tåg gå upp mot Stockholm för en intervju med Olof Palme. Jag fick verkligen stressa till tågstationen, väl framme vid stationen hoppade jag in i det trånga, högljuda tåget fullt av människor. På min resa mot Huvudstaden tänkte jag på frågorna jag skulle ställa till våran dåvarande statsminister. Resan tog flera timmar, jag hade gott om tid på mig att komma på mycket intressanta frågor som jag skulle ställa till honom. När jag var framme på stationen i Stockholm började jag med att checka in på grand hotell, där jag skulle övernatta en natt. Jag packade upp mina saker och tog tunnelbanan ner till det populära Sergels torg för att kolla runt och lära känna Stockholm lite mer. Jag hade bara endast varit här två gånger förut. Allt var så vackert. Så mycket folk. Plötsligt fick jag syn på affären NK och i skyltfönstret ser jag en mycket fin kostym. Jag bestämde mig för att gå in i affären och kolla lite ifall jag hittade kostymen jag såg i skyltfönstret. Den skulle bli min. Jag skulle använda den på morgondagens intervju. Tänk att jag, just jag skulle få äran att träffa honom och ställa mina frågor till honom. Detta var så stort och så mäktigt. Jag kom tillbaka till hotellet sent på torsdagskvällen. Gick in till mitt rum och gjorde i ordning mig för natten. Jag la mig i sängen och undrade hur det skulle bli att imorgon att äntligen få träffa honom. Vaknade tidigt nästa dag. Gick till centrum för att sätta mig på ett cafè och äta frukost. Om två timmar skulle jag möta honom vid riksdagshuset. Jag var så nervös. Väl framme vid riksdagshuset så letade jag upp hans kontor. Jag hittade det. Där satt han på sin kontor stol med ett glatt leende. Jag slog mig ner i den bekväma fåtöljen precis bredvid honom och tog fram papper och penna för att börja med intervjun..


Hur och när dog du och vart mördades du? - Jag dog 1986 i Stockholm och jag blev mördad. Jag mördades på Sveavägen i Stockholm.
Varför blev du mördad?- Det började med den 28 februari 1986, då jag och min fru Lisbet hade varit och besökt en biograf. Direkt när biografen var slut, så började vi att gå hemåt. Det är ännu oklart varför jag blev mördad. Det var antagligen för att jag hade fiender.
Vad kallas ditt mord och varför kallas det så? Mitt mord kallas för ”palmemordet” och varför det kallas så det vet jag faktiskt inte, men det har nog att göra med att just jag blev mördad eftersom jag var Sveriges stadsminister.
vem är den misstänkte för mordet på dig? - Den misstänkte för mordet på mig är Christer Pettersson. Men det är ännu oklart ifall det just var han som mördade mig.
Vad är det som gör att du är så känd som du är idag?- Jag har ju vart Sveriges stadsminister två gånger om och ja, jag är socialdemokratisk politiker. 1952 blev jag ordförande i Sveriges förenade studentkårar och där var jag ordförande i ett år. Jag har också vart en kritiker av USA`s utrikespolitiker.
Kan du berätta lite om din uppväxt? - När jag var mindre så var mitt första skolår i Östermalm. Jag har också gått i massa andra skolor här i Sverige och sen fortsatte jag att studera i USA.


När jag är klar med intervjun reser jag mig från den bekväma fåtöljen och skakar hand med Olof Palme, hans hand känns mycket skrynklig, men det är nog mest för att han är så gammal. Innan jag går ut från hans kontor tackar jag ännu en gång för den intressanta intervjun och sen stiger jag ut från han kontor. Jag känner stolthet och trygghet inombords. Jag känner även inom mig att han är en väldigt god person som bara vill gott. När jag kommer ut från riksdagshuset står redan min taxi och väntar på mig. Jag åker tillbaka till mitt hotell för att snabbt packa ihop mina saker. Jag tar min tunga resväska och börjar promenera mot stationen där jag ska ta ett tåg hemåt. 

måndag 14 oktober 2013

Kemsika vapen i Syrien

Kemiska vapen är vapen som innehåller kemikaliernas giftighet. Dessa vapen har används sedan första världskrigets början och sedan används i många andra krig runt om i världen.
OPCW är en organisation som fick nobels fredspris detta år. OPCW är en förkortning av Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. Denna organisation vill förstöra och sätta förbud mot användningen, produktionen och lagringen av alla dessa kemiska vapen. Organisationen har haft ett möte då dom pratat om hur dom ska sätta förbud mot användningen av kemiska vapen i Syrien. Varför fick just denna organisation nobels fredpris i år? Jo, det var till en stor del att dom satte stopp på användningen och därmed så räddar dom mycket människors liv eftersom dessa vapen inte ska användas mer och då leder det till att människorna får ha sina liv kvar.

lördag 12 oktober 2013

Bokuppgift. 41

Text:
"Operation skördefest" torde vara ett av de mest cyniska namn som någonsin givits en massaker. men så kom den att kallas. Namnet myntades förstås av förövarna.
Det var i månadsskiftet i oktober-november 1943, exakt ett halvår efter överflyttningen från Warszawas getto, som ett antal av de judiska arbetarna i arbetslägren runt Lublin plötsligt blev utkommenderade att gräva diken.Samma order gick ut i Trawniki där Schultzfabriken var utlokaliserad, i Poniatowa där Többens var utlokaliserad och i Majdanek dit många av de övriga som återfanns i Warszawas getto tagits.
Arbetarna upplystes om att man behövde dikena för "splitterskydd" eller, enligt en annan uppgift, luftvärnsförsvar.
Rykten hade börjat surra i lägren.
"Nu inväntar vi de saker som komma skall", skriver Helene Chilf i slutet av oktober. "De kommande dagarna kommer att föra med sig något nytt."
Mellan klockan fem och sex på morgonen dök de upp. Det var den 3 november 1943, och de olika SS-förbanden hade snabbt förflyttats till Lublinområdet från så långväga platser som Auschwitz, Poznan och Königsberg. Det behövdes många män för att utföra dagens ohyggliga arbete.
I Majdanek var namnuppropet den morgonen ovanligt kort och de icke judiska fångarna blev därefter ombedda att gå tillbaka till sina baracker. I arbetslägret i Trawniki fanns i princip bara judiska fångar, så där krävdes ingen uppdelning.
Bilen med de stora högtalarna hade ställt upp i lägret. Musiken var öronbedövande, det lär ha varit marscher och en del valser av Johann Strauss.
Det makarbra musicerandet satte igång satte igång samtidigt som den första gruppen arbetare från Schultz leddes över arbetslägerområdet till gränsen mot utbildningslägret.
Där blev de ombedda att klä av sig nakna och lägga sina kläder på en hög med alla andra kläder. Sedan blev de tillsagda att springa.
Vid de stora dikena - för de var flera stycken - stod fyra,fem beväpnade män vid varje.
De nakna judarna beordrades gå ner i dikena och lägga sig. Sedan sköts de till döds.

Dikt: 
Nu är det slut, nu vaknar jag.
Och det är lugnt och lätt att gå
När inget finns att vänta mer,
och inget finns att bära på.

Min motivation:
Varför tycker jag att just denna dikten passar in till texten ovanför? Jo, jag tycker den passar in därför att dikten handlar lite om att man fått lida och tillslut dö. Precis som judarna fick göra Judarna har  fått lida av allt arbete nazisterna har givit dom. Att Hitler och nazisterna samarbetade för att ta död på judarna och förstöra allt som var deras, det var ju bara idiotiskt. Riktigt hemskt. Jag tror att dom flesta av judarna kanske skulle ha det lättare av att slippa allt lidande och kanske skulle det vara bättre att dö? Det skulle iallafall jag tycka. 

tisdag 8 oktober 2013

Bokuppgift v.40


Hanka dolde inte för mig att hon var judinna, och i skydd av mörkret, medan vi låg där i sängen, berättade hon för mig om sitt liv och sina framtidsdrömmar. 
Om vi överlever det här kriget, Nina sa hon - blir vi de enda vittnena. Det kommer inte att finnas många vittnen, så det är viktigt att vi kommer ihåg det som händer oss nu" Det fastnade hos mig, det hon sa fastnade onekligen hos mig. Väldigt djupt.... 














Till första texten valde jag denna bilden just för att jag tyckte den passade in till texten eftersom att i texten står det att Hanka berättade för Nina om sitt liv och sina framtidsdrömmar. Bilden visar två tjejer som pratar med varandra, den ena tjejen lyssnar och den andra tjejen talar. Precis som Nina och Hanka. Tjejen åt vänster är Nina och tjejen åt höger är Hanka.
Jag tror att det mesta Hanka pratade om var negativt, så då kopplar bilden in till det negativa hon pratade om eftersom tjejerna inte har så glada miner på bilden.


torsdag 26 september 2013

Bokuppgift v.38

"Gården är tom. För några veckor sedan hade här vimlat av folk. Men antingen var de alla redan borttransporterade, eller så höll de sig inomhus. Ingen gav sig i dessa dagar ut på gatorna, eller ens på gårdarna, om det inte hade något mycket viktigt ärende eller tänkte anmäla sig frivilligt till transport. Risken att bli upplockad vara alltför stor"

Dikt
Sluta aldrig hoppas
Sluta aldrig be
Sluta aldrig drömma
Sluta aldrig leva
För att någon dag kommer du att bli lycklig



Texten jag valde ur boken hade inte riktigt så många meningar som man egentligen skulle ha. Jag tycker att texten var ett bra val som handlar mycket om andra världskriget där man någon gång kanske skulle bli upplockad av tyskarna.Vilket man verkligen inte ville. Dikten ovanför valde jag för att jag tyckte den passade in riktigt mycket till texten jag hittade ifrån boken. Dikten berättar att man aldrig ska ge upp. Nina såg ut på gården som var tom. Kanske skulle Nina och hennes familj snart också bli upplockade av tyskarna. Texten jag valde beskriver också att Nina var mycket rädd.

onsdag 18 september 2013

Bokuppgift v.37

"Att hjälpas åt för att överleva innebar att bland annat att försöka hålla lägenheterna, och sig själv, rena. "Det var oerhört trånga förhållanden", berättar Nina. "Vi hade ett litet kök. Och så hade vi rum i vilka det bodde fyra, fem människor, Dessutom fanns det ohyra. Vi fick kämpa mot löss, vi fick kämpa mot insekter som fanns där. Det var ett krig som man fick utkämpa för att försöka hålla rent."
Att hålla rent började snart bli en fråga om liv och död, för under våren 1941 började tyfusepidemin få fästa i gettot. Och sjukdomen spreds med loppor och löss. Sjukhusen blev snabbt överfulla, patienter place-rades två-tre stycken per säng, och kastades ut så fort de dragit sitt sista andetag. Inte heller dödgrävarna hann med trots att det grävde massgravar för dem som dött i tyfus. Mot slutet av 1941 skulle över 40 000 judar, tio procent av invånarna i gettot, ha dött i denna sjukdom. Och en dag dabbade den Ninas familj." 


















Det var nog väldigt hemskt att leva i ett så trångt getto som judarna befann sig i. Dom kämpade mot insekter, löss och all annan smuts som fanns i de trånga gettot genom att försöka hålla rent. Smutsen spred sig vidare och ledde till sjukdomar då flera tusen judar hamnade på sjukhus. Nina och hennes familj var snart en av dom många judarna som snart skulle hamna på sjukhus. Bilden jag valt till texten beskriver hur sjukhusen blev riktigt överfulla av folk med sjukdomen tyfusepidemin. Sjukhuset hade inte riktigt så mycket plats att alla som var sjuka skulle få plats. Jag tycker detta verkar vara en riktigt hemsk tid, det är inget jag själv skulle vilja vara med om i mitt liv.

onsdag 11 september 2013

Bokuppgift v.36


När Nina och hennes mamma bestämmer sig för att åka till Amerika för att hälsa på mamman´s familj så bara efter en kort tid åker Nina och hennes mamma hem rätt tidigt ifrån Amerika. Nina vill verkligen inte lämna hennes hemstad Lòdz i Polen för alltid. Hon saknar sin hemstad och hennes vänner jättemycket.
Fanja Rajmic var mamma till Nina. Hon var en mycket envis och bestämd person. Fanja visade ofta inte så mycket känslor. Men ändå så älskade hon sin familj riktigt mycket.
Det finns en saknad som alltid stannar. Det finns en saknad som aldrig ger sig av. Det finns en saknad som alltid blommar. En sådan saknad har jag... ”

Jag valde denna dikten för att jag tycker den passade in rätt mycket i sidorna jag läste. Nina saknar sin hemstad Lódz så oerhört mycket. En sådan stor saknad. Hon trivs bäst i hemstaden och vill inte bo någon annanstans än där hon har sina vänner. 
Jag tycker också att denna bilden passar ihop med dikten eftersom det är "saknad" dikten handlar om. 
 

fredag 6 september 2013

På västfronten intet nytt


På västfronten intet nytt”
  1. Hur reagerar fransmannens kropp på Pauls angrepp – Fransmannens kropp blir orörlig. Kroppen ligger helt stilla och i ögonen kommer en oerhörd rädsla. 
     
  2. På vilket sätt försöker Paul hjälpa den han sårat? - Paul knäpper upp hans krage och lägger mannens huvud bekvämare. Mannens mun är halvt öppen och han försöker säga något, men hans läppar är torra. Paul klättrar genast till gyttjan och tar fram sin näsduk sträcker ut den och trycker ner den i gyttjan och öser med handen upp det gula vattnet som läcker igenom näsduken. Sedan ger Paul vattnet till mannen, mannen sörplar i sig vattnet.

  3. Den sårade kan inte tala men vad säger hans ögon? Vad försöker Paul säga honom? - Jag tror att hans ögon försöker säga ”snälla döda mig inte”, för rädslan finns där. Jag tror att den sårade verkligen inte säger ”döda mig”. 
     
  4. Varför kan Paul inte döda honom när han ändå har sårat honom dödligt? - Paul såg i mannens ögon han såg en obeskrivlig ansträngning han såg att mannen försökte fly från döden, för Paul. Paul kunde helt enkelt inte döda mannen.
  1. ”allt liv är samlat i ögonen till en obeskrivlig ansträngning att undfly, till en förskräcklig fasa för döden, för mig”. Detta citatet berörde mig extremt mycket för att mannen ligger halv död på marken och är rädd för Paul eftersom han tror att Paul skall döda honom.

onsdag 22 maj 2013

Träslöjd utvärdering

En del av denna terminen på träslöjden har vi jobbat med att gjort något som heter "intarsia faner".Vi skulle välja någon slags "seriefigur" eller något annat liknande och jag inspirerade mig av att söka och kolla lite på nätet, jag valde "lille-skutt" som är med i den kända barnfilmen bamse. Anledningen till mitt val var att den verkade ganska lätt att göra, för den hade ganska stora delar, men senare förstog jag att den inte var så lätt som jag hade tänkt mig.

















Jag började med att välja olika slags faner som jag skulle lägga emellan tjockt trä. Jag tejpade runt om så att fanerena stannade mellan det tjocka träet och för att det skulle vara lättare att såga. Efter att jag tejpat så började jag med att såga ut del för del som behövdes till min figur. Efter att jag sågat ut alla delar så började jag att plocka ut alla faner som låg emellan det tjocka träet. Nu skulle jag börja pussla bitarna jag hade sågat ut, jag hittade bitar och bestämde mig för att göra två figurer jämte varandra. Jag tejpade på mina bitar i figuren så att del för del passade in. När jag hade tejpat så att alla delar var på plats, så skulle jag började kolla ifall det fanns några mellanrum där man skulle lägga in små-bitar. Det fattades några små bitar och det är det jag håller på med just nu, så ja.. det var så långt jag hann med mitt arbete och hann alltså inte klart, men allt ska iallafall bli en tavla tillslut har jag tänkt mig.

















Hela arbetet som vi jobbat med på träslöjden har vart väldigt komplicerat och svårt. Jag tyckte det var mest svårt att såga ut alla bitar och sen att fanerena inte skulle gå sönder som dom gjorde väldigt lätt eftersom träet var så tunt. Jag tyckte det var ganska roligt att pussla ihop bitarna med varandra och se vilka bitar som var bäst att ha jämte varandra. Jag hade också ganska lite tålamod när jag skulle börja såga ut alla småbitar som hade gått sönder och som jag inte hann riktigt färdigt med, men ja.. det var nog det jobbigaste med hela arbetet tror jag faktiskt.

Fanerena jag använt mig av är ask, valnöt, mahogany och tik faner.



söndag 19 maj 2013

Vårat projekt vindkraftverk (teknik)

Våran grundtanke först från början var att vi skulle skapa/bygga ett vindkraftverk med fackverk, så gjorde vi det. När vi bestämt oss för att göra ett sådant vindkraftverk  så började vi fundera på hur många vingar den skulle ha. Först från början så hade vi tänkt att vindkraftverket skulle ha fyra vingar, men vi kom senare på att tre vingar skulle varit en mycket bättre idé.
Senare började vi med att rita upp skisser på vårt vindkraftverk och efter det var det bara att sätta igång med arbetet och börja bygga.
Från början jobbade vi alla tillsammans med en enda sak, men vi började märka att vi inte kom någonstans med vårat arbete så vi fördelade arbetet och istället jobbade två och två. Vi stötte inte på några svårigheter mer än att när vi skulle limma ihop stålpinnarna till tornet med tenn så var man tvungen att arbeta många i just den saken och det gick då väldigt segt med vårat arbete.

Dom ingående största komponenterna i vårat vindkraftverk är :
Rotor - Rotor är bladen/vingarna på vindkraftverket. Rotorns uppgift i ett vindkraftverk är att fånga upp kraften av dom kommande vindarna och det är vinden som gör att rotorbladen kommer i rörelse.

Maskinhus - Maskinhuset finns på toppen av vindkraftverket. I maskinhuset finns växellåda, generator, kontrollsystem, girsystem, broms, kylsystem, anemometer och en vindflöjel. Maskinhusets uppgift är att förvandla mekanisk energi till elektrisk energi.

Torn - Tornet är bredare i botten och smalnar av mot toppen av vindkraftverket. Tornet kan vara mellan 40-100 meter långa.

Fundament - Fundamentets sitter längst ner och kan gå 2-3 meter ner i marken. Fundament har till uppgift att bära upp tornets tyngd och är konstruerat av betong.

Vinden sätter fart på rotorbladen, som i sin tur driver en generator som finns i maskinhuset och där bildas el som förs ut till hem och hushåll.




onsdag 15 maj 2013

bokuppgift v.20

1. "Tretton säger dom. Men jag tror inte på det" Så tänker Jenna om sin ålder på sidan 112. Varför tänker hon så? Har du någon gång känt så? 
Jag förstår Jenna när hon säger "Tretton säger dom. Men jag tror inte på det" för i boken får man läsa mycket om att Jenna får sköta om allt arbete i hemmet t.ex tvätta, städa, betala räkningar, bädda, vattna blommorna, handla och massor av andra saker en vuxen ska sköta egentligen, hon får verkligen sköta allt i hemmet nu när mamman är sjuk och inte orkar. Jag har aldrig riktigt vart i den situationen som Jenna är i, men jag har väl hjälpt till lite hemma med att städa, bädda och handla mat, då har man väl känt sig duktig och lite äldre.

2. Jenna har alltid hatat Ullis. Nu börjar de bli riktiga vänner. Vad tänker Jenna till en början om Ullis vänskapliga närmanden? Vad tror du förvånar Jenna mest med Ullis? 
Jenna inser att Ullis är precis som alla andra, hon är snäll, glad och energisk och det är precis vad Jenna behöver just nu när hennes mamma är sjuk och inget roligt händer i hennes liv. Jag tror att Jenna är väldigt lycklig just nu när Ullis började prata med henne så dom blev vänner, men som jag läste så verkade det som att Jenna blev väldigt förvånad av att just "tuffa" Ullis kom fram till Jenna och började snacka. Ullis har nästan aldrig snackat med Jenna förut. Varför just nu? och en till stor förvåning som Jenna också får är Varför Ullis vill vara kompis med Jenna, när det finns så många andra?

3. Välj ett eller ett par citat som berörde dig och kommentera dem. 
"Mamma kommer att dö"

Detta citatet berörde mig verkligen mycket. Jag tycker så himla synd om Jenna att hennes mamma snart kommer att dö i cancer. Både jag och säkert alla andra blir jätte ledsna när någon nära dör t.ex i släkten.

tisdag 7 maj 2013

bokuppgift v.19

Dikt!
"mina läppar har slutat le
skratten jag skrattar är falska
den ända jag älskar är dej"



Min motivation!
Jag tycker denna dikten har en koppling som passar in i det jag läste på sidorna 138-139 i boken bara för att Jenna inte verkar vara så lycklig nu när hennes mamma har fått den döende sjukdomen cancer som är jätte farlig. 
Jenna´s skratt som hon skrattar varje dag är väldigt ofta falska, hennes läppar har slutat le. Förut var Jenna den där glada och lyckliga tjejen som alltid hade uppe leendet på läpparna, men nu går hon bara runt och är ledsen varje dag.
Hon kommer alltid älska hennes mamma mest av allt, det är den enda hon älskar just nu. 
Vem har hon kvar när hennes mamma går bort? döden verkar vara väldigt nära för Jenna´s mamma. 
Jenna har skrivit en dikt som hon ofta går runt o tänker på och den lyder..  "Om du dör mamma, då tar jag livet av mig". 
Jenna kommer förlora sin mamma snart, Jenna kommer bli olycklig.

Religion: Islam

1. Vilket är det arabiska ordet för gud? -  Det arabiska ordet för gud är Allah.

2. Hur lyder shahada d v s islams trosbeskännelse? - "Jag bekänner att det inte finns någon gud utom Allah, och att Muhammed är Hans profet"

3. Vad heter islams heliga skrift och hur kom den till? - Islams heliga skrift heter koranen. Koranen kom till när Muhammed satt på berget o sedan mötte ängeln Gabriel som på arabiska heter "Jibril". Ängeln började prata med Muhammed och precis innan ängeln försvann så sade han till Muhammed "O Muhammed, du är Allahs budbärare och jag är Gabriel” 

4. Vad kallas muslimernas gudstjänstlokal? - Muslimernas gudstjänst lokal kallas för Moské. Moskèn är undervisad för bön, predikan och undervisning. 

5. Vad är en minaret? - En minaret är ett torn som är en anslutning till en moské byggnad. En minaret har en balkong där böneutropet hålls (adhan) och kallar muslimerna till en bön. 

6. Vilka är de "fem pelare" som utgör grunden för islam? - Dom "fem pelare som utgör grunden för Islam heter : Trosbekännelsen (shahada), Bönen (salat), Fastan (fastemånaden Ramadan), Allmosan (zakat) och Vallfärden (hadj). 

7. Varför räknar muslimerna år 622 som år 1 i sin tideräkning? - Muslimerna börjar sin tideräkning år 622 eftersom det var då profeten Muhammed förflyttade sig från Mekka till Medina. 

8. Islam är indelad i två olika riktningar. Vilka? - Dom två riktningarna är Sunni och Shia. 

9. Vad är djihad? - djihad är en religös plikt för muslimer. 

10. Vad menas med sharia? - Sharia menas med "vägen till vattenkällan" eller " lagen av gud". 

11. Vad är kaba för något? - Kaba är en byggnad för muslimerna som ligger i Mekka. Kaba är Islams heligaste plats. 

tisdag 16 april 2013

Bokuppgift v.16

1. Jag får en bild i huvudet av Jenna's mormor att hon är rätt sträng, kaxig och att hon bryr sig om mamman mer och tänker nästan ingenting på Jenna, så klart mamman är jätte sjuk och måste skötas om, men jag tycker ändå att Jenna ska få lika mycket respekt som hennes mamma. Jenna's Mormor vill heller inte leva som gammal, hon färgar sitt hår när det börjar bli grått för att se yngre ut. Hon är också väldigt petig och vill alltid ha det väl städat runt omkring sig, hon städar även om det dock inte är nödvändigt att göra det.

2. Jenna's och Susanna's relation är väl just nu inte den bästa. Dom tjafsar väldigt ofta. Jenna tycker att Susanna är tråkig som bara vill vara i stallet hela dagarna och inte hitta på något roligare. Jenna har också tröttnat på Susanna's beteende och vill hellre umgås med det "populära" gänget, där bland annat Ullis tillhör.

3. Jenna's pappa heter Conny och bor just nu i stockholm med en ny fru och två barn, han flyttade dit när Jenna var jätte liten. Jenna och hennes pappa har inte så jätte bra kontakt med varandra längre, men hemma hos Jenna har hennes mamma ett smyckeskrin och i där så ligger det en lapp med Jenna's pappas telefonnummer om hon någon gång skulle vilja ringa och snacka med honom, men det blir ofta att hon ångrar sig när hon först tänkt att ringa, hennes mamma gillar inte att hon snackar med honom. Jenna's mamma gillar inte Conny så speciellt mycket.

fredag 12 april 2013

Svenska grammatik

  • Vad är grammatik?
  • Grammatik är regler för hur man använder olika ord och tecken. 
  • Vad är skillnaden mellan formlära och satslära?
  • Formlära är en massa ordklasser som man lär sig och i satslära påbygger man ordklasserna
  • Vilka är våra nio ordklasser?
  • -Verb
    -Pronomen
    -Konjuktioner
    -Substantiv
    -Räkneord
    -Adjektiv
    -Adverb
    -Preposition
    -Interjektion  
  • Vilka är våra vanligaste satsdelar?
  • Våra vanligaste är verb och substantiv 
  • Varför ska man kunna satsdelarna?
  • Man ska kunna satsdelarna för att kunna påbygga meningar
  • Vad är ett predikat?
  • Ett predikat är vad som händer i en sats? t.ex någon/något
  • Vad är ett subjekt?
  • Ett subjekt är vem det handlar om
  • Vad är ett objekt?
  • Ett objekt är en sak/saker
  • Vad är skllnaden mellan ett ackusativobjekt och ett dativobjekt? 
  • Ett ackusativobjekt är t.ex "vad?" och ett dativobjekt är t.ex "åt vem?" 

tisdag 9 april 2013

bokuppgift v.12 text,tanke och bild

Text
Jenna Wilssons mamma heter Liv och har bröstcancer.
Jenna Wilssons mamma har inget hår på huvudet, bara lite babyfjun.
Hon går på kryckor ibland, äter tabletter morgon och kväll och har en duschstol i duschen för att det ska bli enklare att tvätta sig.
Hon kan dö.
Du får inte tänka så Jenna, säger alla alltid.
Jenna, Jenna, lilla gumman. Du får inte tänka så.
Men Jenna ligger under täcket i sin säng, det är kallt i rummet och mörkt utanför fönstret och hon tänker så.
Det går längre inte att låta bli.

Tanke
När jag läste denna texten så tänkte jag på vad som verkligen kan hända när man har denna sjukdom, jag valde texten för att sjukdomen är ganska så vanlig att få, man tappar ofta hår på huvudet av medicinerna man tar för att inte dö, ofta klarar man sig.. men lika ofta så överlever man inte.
Mina tankar om den här texten är att jag tror Jenna och hennes mamma har det jobbigt hemma pågrund av att hennes mamma har det väldigt svårt och inte mår så bra av hennes sjukdom bröstcancer som hon faktiskt kan dö utav.
Jenna vill verkligen inte att hennes mamma ska dö, Jenna tänker verkligen på det nästan hela tiden och hon kan inte sluta tänka "mamma kommer att dö". Hon får inte tänka så, verkligen inte!
Jag har själv en släkting som står mig väldigt nära, som överlevde bröstcancer för några år sedan men en annan släkting till mig som dock inte överlevde lungcancer.





fredag 22 mars 2013

Svenska ”Språket på väg” (självskattning)

Läsa/skriva



Koppling och resonemang kring det lästa...Jag intresserar mig för enkla tankegångar och faktauppgifter i texten.Jag intresserar mig för teman, budskap och ideer i texten.Jag hittar och intresserar mig även för mer abstrakta ideer och budskap i texten. Jag växlar mellan personligt och allmänt...Jag skapar en helhet av textens delar tillsammans med mina egna upplevelser och erfarenheter, ideer och värderingar.
Sammanfattningar kring det lästaSammanfattar texten med stöd från lärare eller andra elever.
Visar medvetenhet om händelsernas följd eller textens olika delar och om tid och orsaker i texten...
Sammanfattar relativt självständigt..
Vidrör centrala händelser eller ideer i texten.
Sammanfattar självständigt och visar viss förståelse för vilka delar eller ideer som är viktiga, genom att ge exempel från textenSammanfattar självständigt, och relaterar på ett övertygande sätt till centrala delar eller ideer
Dra slutsatser av det lästaJag uttrycker en enklare tanke kring det lästaJag uttrycker enkla tankekedjor...
Uttrycker tankar om något liknande som jag har varit med om eller har kunskap om.
Jag uttrycker utbyggda och mer sammanhängande reflexioner.


Jag drar paralleller till samhället och världen
Jag uttrycker utvecklade och mer sammansatta och komplexa reflektioner.


Jag drar tydliga paralleller mellan egna erfarenheter, samhället och världen och andra texter...
Skriva



Språklig variation
(uttryck och ordval)
















Förmåga att gestalta


Jag använder de flesta ord på ett lämpligt sätt


Jag undviker ord som jag tycker är svåra eller ovanliga


ofta vardagliga och enkla talspråkiga ord.




Jag gestaltar inget extra i mina texter...
Jag prövar ibland ord som jag tycker är svåra eller ovanliga och jag lyckas då ganska bra med användningen


Min text visar viss variation i ordval.



Jag använder både enklare och svårare ord och då oftast på ett lämpligt sätt...
Jag försöker variera mitt ordval/synonymer






Ibland använder jag specifika eller abstrakta, skriftspråkliga och mindre vardagliga ord.
Jag använder en variation av ord på ett kreativt och lämpligt sätt som berikar läsningen.
MeningsbyggnadJag använder oftast enkel men välfungerande meningsbyggnad.


(ej många bisatser), ganska korta meningar, inledda med subjekt.
Satsradning kan förekomma.
Jag prövar en mer avancerad meningsbyggnad och lyckas då ibland väl med konstruktionen.


(ej många bisatser), ofta ganska korta, ofta inledda med subjekt.
Satsradning kan förekomma (då skilda med kommatecken)
Jag har oftast väl fungerande meningsbyggnad även i långa meningar..


Satserna inom meningarna är ofta kopplade med bindeord. Varierade satser
Jag använder en välfungerande meningsbyggnad i både i enklare och mer komplexa konstruktioner vilket ger ett behagligt flyt i texten...


Om satsradning förekommer är de stilistiskt medvetet genomförda
Ge och ta responsJag behöver tydligt stöd för att utveckla innehåll, struktur och språk i min text.Jag kan ge och ta enklare respons. Jag försöker förbättra min text utifrån responsJag kan ge och ta respons och utvecklar utifrån responsen innehåll, struktur och språk i min textJag kan ge och ta respons och utvecklar utifrån responsen mina texter.
Jag arbetar hela tiden medvetet med respons för att förbättra mina texter
Att föra fram en åsikt


Att resonera
Jag behöver stöd av frågor för att föra fram en åsikt/ föra ett resonemangJag kan föra fram en egen åsikt som är underbyggd med något argument/enkelt resonemangJag för fram åsikter som är underbyggda med flera argument/eller utvecklat resonemang (kring fördelar och nackdelar osv)Jag för fram åsikter som alltid är underbyggda/ resonerar nyanserat och välutvecklat.
Användning av teckenJag använder oftast punkt, frågetecken och utropstecken på ett lämpligt sätt. 


Dessa tecken följs av stor bokstav.
Jag använder oftast punkt, frågetecken och utropstecken på ett lämpligt sätt så att läsningen av texten underlättas
Jag använder en variation av skiljetecken och andra skrivtecken, oftast på ett lämpligt sätt. 
Jag använder en variation av skiljetecken och andra skrivtecken, oftast på ett lämpligt och kreativt sätt.
StavningJag stavar de flesta ord på ett lämpligt sätt. Jag gör vissa återkommande stavfel.Jag prövar ibland svårare ord och jag lyckas då ganska väl med stavningenJag stavar oftast på ett för genren lämpligt sätt.
GranskaJag behöver stöd för att söka informationJag kan söka information och använder olika källor.Jag kan resonera om informationens och källornas trovärdighet och relevans.Jag resonerar och värderar källornas trovärdighet på ett välutvecklat sätt
Tala



Att presentera ett innehållMin muntliga presentation är uppbyggd så att man i stort sett kan ta till sig och förstå innehållet.
Behöver visst stöd.
Min muntliga presentation är uppbyggd så att man tar till sig och förstår innehållet.
Min text är begriplig för lyssnarna som också förstår mitt syfte. Aktiv kontakt med de som lyssnar. Självständig mot källan.
Muntligt gör jag lämpliga och finessrika språk- och stilval utifrån syfte och dem som lyssnar. Anpassar röst,gestik och mimik till de som lyssnar. Jag låter olika källor samspela.
Att delta i diskussion/samtal




Att leda ett samtal
Jag deltager sparsamt i samtal/diskussioner. 
Jag behöver stöd för att deltaga/leda /samtal
Jag deltager med frågor och argument i samtal/diskussionerJag utvecklar innehållet i samtalet genom att t ex argumentera, ställa frågor, analysera värdera och jämföraJag utvecklar innehållet i ett samtal genom att sammanfatta, tolka dra slutsatser och föreslå lösningar.

tisdag 19 mars 2013

bokuppgift v.12, en vän.

Jag tycker att en vän ska vara snäll, omtänksam, äkta och hjälpsam.
En bra vän ska absolut inte ljuga.
Man känner på sig när man är kompis med någon, för då träffas man ofta på fritiden, man berättar allt till varandra, man har alltid roligt tillsammans och bråkar nästan aldrig.
Jag tycker att det viktigaste i en kompis relation är att man ska kunna berätta exakt allt som händer i sitt liv, man ska verkligen kunna lita på varandra och veta att den kompisen man berättar saker till inte säger till någon annan, det är väldigt viktigt.
Jag har två kompisar som jag verkligen berättar allt till.
Dom finns alltid vid min sida när något har hänt.




måndag 18 mars 2013

Fördjupning so-nutid

Jag ska fördjupa mig denna veckan i fråga 3 på nutidsfrågorna.

Huangpu är en flod som rinner i staden Shanghai som ligger i landet Kina.
Floden är hela 97 km lång och 400 meter bred.
Från floden så får man 20 % vatten som går till människorna som bor i staden.


fredag 15 mars 2013

Skolmaten blir bara sämre och sämre.

Skolmaten verkar inte vara så bra i skolan som ligger i Halland,Falkenberg.
Besöket på en skola i Falkenberg med intervjuer till flera hundra elever som klagar på skolmaten. Eleverna på skolan tycker att skolmaten i skolan bara blir sämre och sämre för varje dag, så som jag hört så verkar maten där inte vara den bästa.
Eleverna önskar varierad och bättre skolmat, dom tycker ofta att det blir samma tråkiga mat nästan varenda dag, t.ex så blir det ofta mycket fisk, eleverna tröttnar och det blir inte så populärt längre. Mattanterna tänker mer på lärarna när dom lagar maten och gör då alltså maten mer för att dom vuxna lärarna ska tycka om den.

Grönsaksbordet.
Jag gjorde ett besök in till matsalen när jag besökte skolan, mitt första steg var att gå fram till grönsaksbordet och kolla, på ”grönsaksbordet” så fanns det inga grönsaker som gör att barn också ska kunna tycka om det, utan mer grönsaker som vuxna tycker om t.ex ärtor, bönor osv.
Jag tycker att eleverna på skolan måste få i sig mer grönsaker med vitaminer för att orka dagarna i skolan, detta är verkligen inte bra!

Elever klagade på maten.
Mitt andra besök var att gå in till själva köket där dom gör maten, jag hade fått höra från elever i skolan att förra veckan tog önskerätten ”flygande Jakob” slut, mattanterna ställde fram köttbullar men man fick inte ta så många eftersom att det skulle räcka till allihopa elever som skulle komma och äta i matsalen, eleverna var mycket hungriga och ville ha mer mat.
Eleverna klagade på maten och mattanterna snabbade sig att göra något lätt, dom ställde fram kyckling, kycklingen var inte färdig, det rann blod från kycklingen och den var alldeles rå.
Jag tycker att detta är verkligen ett problem som måste stoppas, man kan inte ge mat som inte är färdig till barn, dom kan bli sjuka!

Undersökningen om skolmaten.
Jag har gjort en undersökning till eleverna i skolan där dom fick svara på vad dom tycker om maten som serveras i skolan och dom flesta eleverna klagar och vill ha annan mat.
Jag fick svar på att vissa elever inte äter maten i skolan och tar med sig egen mat bara för att maten i skolan oftast inte är färdig eller inte är så mättande. 


tisdag 12 mars 2013

bokrecension

Handling!
Boken vi har läst dessa veckor heter Alex Dogboy.
Huvudpersonen i boken heter Alex, boken utspelar sig i landet Honduras som ligger i Centralamerika.
Alex blir kallad "Dogboy" eftersom han hittade en hund på en soptipp som fick sitt namn Emmy och en annan hund snattade han som fick sitt namn Canelo, en annan anledning till varför han kallas "Dogboy" är för att han föddes med hårtofsar på öronen som såg ut som hundöron.
När Alex var väldigt ung, så flyttade hans mamma med hans äldre syskon till USA och lämnade kvar han som ensamt barn, dom enda som var kvar var Alex och hans pappa, hans pappa berättade för Alex att dom skulle flytta till hans moster, men en dag så var pappan borta och båda Alex föräldrar hade övergivit honom.
Han trivdes inte hos sin moster, så han bestämde sig för att bli ett gatubarn, han fick vara med om exakt allting hunger, kyla, inlåst i frysrum, inlåst i cell och självklart träffa nya personer som också var gatubarn precis som Alex.
Alex saknar sin mamma så himla mycket, och han drömmer om att få träffa henne någon gång igen.
Det finns två till fortsättningar på boken, den ena heter "tredje kärleken" och den andra heter säg Alex, bara Alex.

Författare!
Författaren i denna boken heter Monika Zak, hon föddes den 27 januari 1939 i Tyskland.
Monika zak är uppvuxen i Örebro, hon är en svensk författare och journalist.
Hon har skrivit omkring cirka 45 böcker och dom finns översatta till tolv språk.

Motivering om boken!
Jag tycker att dom viktigaste personerna i boken helt klart var Alex, Emmy, Canelo och Alicia.
Boken var verkligen jättebra och jag skulle lätt kunna läsa fortsättningen, för jag vill ju veta vad som händer senare.
Nu när jag läst lite om gatubarn och hur dom lever så tycker jag att det verkar vara en tuff tid att leva ute på gatan, man får ju gå igenom mycket hemska saker verkar det som.

Budskapet!
Jag tror att budskapet i denna boken är att man faktiskt ska förstå hur fattiga gatubarn kan ha det.
Vi människor som lever ett normalt liv, klagar ändå rätt så mycket på att vi inte får just t.ex den där dyra väskan eller dom där dyra armbanden, medan gatubarn bara blir glada ifall dom bara får en brödbit eller bara ett par hela kläder. Det finns faktiskt folk i världen, som har det sämre än oss.







måndag 11 mars 2013

fördjupning so-nutid

Jag ska fördjupa mig och skriva lite om "Dagmar Maria Lange", hon föddes år 1914 den 31 mars i staden Västerås och dog den 9 oktober år 1991. 
Hon var en svensk deckarförfattare, litteraturvetare och lektor (lärare), i tjugo år (1948-1968) var hon studierektor på skolan Elementarskolan i stockholm för flickor. 
Hon startade första dagen som författare 1949 och då hann hon med att skriva 43 böcker för vuxna och fyra ungdomsdeckare, hennes första bok heter mördaren ljuger inte ensam och den kom ut samma år som hon startade som författare och den sista boken "Se skoga och sedan" kom ut ett år innan hon dog. 

bokuppgift v.10

När jag gick ute på gatan i Honduras förra veckan mötte jag på Alex "Dogboy", jag stannar till och börjar snacka med honom.
Kan jag få intervjua dig?
- Ja, visst kan du få göra det, sa alex



Varför bestämde du dig för att bli gatubarn?

- Mina föräldrar övergav mig, mamma flyttade till USA med mina äldre syskon och jag blev lämnad kvar som barn i min familj. 
Jag stannade kvar med pappa, han berättade att vi skulle flytta till min moster. 
Så det gjorde vi och nästa dag var min pappa borta han med. Vem hade jag kvar? nä, mina föräldrar hade ju övergivit mig.
 Jag trivdes inte hos min moster, det var därför jag bestämde mig för att bli ett gatubarn. 

Hur har det vart att vara gatubarn?
- Det har väl vart lite fram och tillbaka, en tuff tid har jag haft iallafall. 
Jag har fått lära mig en massa nya saker under denna långa tiden, från att tigga till att snatta.
Minns dagen då jag snattade mat från en restaurang och chefen såg mig, då blev jag inlåst i ett frysrum.  

Oj då, hur var det att bli inlåst i ett frysrum?

- Jo, det var jättehemskt och iskallt, men jag klarade mig som tur var. 
I frysrummet fanns det ju frusen mat, jag såg några korvar, så jag tog dom och la dom i min byxficka. Såklart så gick korvarna inte att äta på eftersom dom var helt frusna. Senare efter en stund kom jag ut ur frysrummet, då hade jag iallafall mat så jag klarade mig den dagen.  

Du verkar ha haft en tuff tid Alex. 
Tack för att jag fick intervjua dig. 
Hoppas du får en bra framtid nu framöver. 

- Ja, det har jag verkligen haft. 
Tack själv, hoppas vi ses någon mer gång.


söndag 10 mars 2013

so uppgift

1. Jag valde denna bilden för att det är typiskt polarklimat, på bilden finns en isbjörn och det är en koppling till polarklimat, det lever väldigt många isbjörnar i själva polarklimatet. Polarklimat är också den kallaste klimatzonen av alla klimatzoner som finns, det är väldigt ovanligt i det klimatet att det stiger över 10 grader.
2. Jag valde denna bilden för att man ser alla länder (Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland, Island, skandinavien och det norra ishavet) som ingår i Arktis. 
3. I Arktis bor cirka 4 miljoner människor, ett fyrtiotal är ursprungsfolk och är då alltså samer eller inuiter. I Arktis är folkgrupperna jägare, fiskare och renskötade nomader. 
4. År 1996 bildades ett internationellt forum som fick sitt namn "Arktiska rådet".  Det arktiska rådet är ett sammarbete mellan regeringarna i dom åtta länderna som finns i Arktis och sex organisationer för att sammarbeta om den Arktiska miljlön. 
6. Det är vi människor som gör att den växthuseffekten ökar, både lokalt och globalt. Vi människor släpper ut alldeles för mycket koldioxid och andra växthusgaser, det gör att jorden får en stor uppvärmning, polarisarna smälter på grund utav värmen, t.ex istäcket i Arktis håller just nu på att bara bli mindre och mindre. Istället för att vi människor släpper ut så mycket gaser när vi kör bil eller åker flygplan så kan vi kanske istället köra el bilar. Vi människor måste verkligen tänka om på vad vi håller på med, jorden kommer snart få översvämningar och för mycket torka, jorden kommer helt enkelt snart inte finnas kvar mera. 



fredag 8 mars 2013

Bokuppgift v.4

Jag valde denna låten för att refrängen passar så mycket in när Alex blev lämnad av sin mamma och resten av hans familj.
Alex kanske aldrig kommer träffa sin familj igen, men dom finns alltid kvar inne i hans hjärta,Han kan inte sluta tänka på sin familj, även om han bara vill glömma dom för alltid.

Handling i boken. 
Boken heter "Dogboy", boken handlar om en kille vid namnet Alex, Han blir lämnad från sin familj.
Hans mamma lämnade honom, sen kom hon tillbaka och Alex förstog att hon skulle lämna honom igen, hon tog med sig hans äldre syskon och dom flyttade till USA. Alex och hans pappa var kvar, pappan berättade för Alex att dom skulle flytta till hans moster.
Dom sov där och nästa dag så var han ensam kvar hos hans moster för att hans pappa hade lämnat honom, han trivs inte där så värst bra så Alex bestämmer sig för att bli ett gatubarn, ute på gatan möter han på några andra gatubarn som blir hans kompisar, dom lär han hur man ska tigga mat för att överleva.
Han bor på en soptipp, där får han en massa nya kompisar.
Dom hittar saker dom kan använda och sälja till annat folk, alex hittar en hund på soptippen och en annan hund snattade han för att han tyckte att den var så vacker.


måndag 4 mars 2013

Fossila bränslen

Icke förnyelsebara energikällor.                                                   
Fossila bränslen                                                                           
Olja  - fossilt                                                                                            
Naturgas - fossilt                                                                                    
Kol - fossilt                                                                                            
                                                                                                       
Uran  kärnenergi


 Förnyelsebara energikällor
Fossila bränslen
Vindkraft vågkraft                                                                                                                                                                         Vattenkraft  
Solenergi    
Biobränsle                                                                                                                                                                                            Biogas

fredag 1 mars 2013

En obekväm sanning (del 3)

Nu har vi kollat på sista delen av filmen, idag berättar Al Gore om att för några år sedan i Europa blev det stora värmeböljor och 35 000 människor dog, människorna dog för att isen smälte och det blev stora översvämningar och människor dog också för att det blev alldeles för varmt. Al gore pratade väldigt mycket om översvämningar, växthuseffekten och "kyoto-protokollet". Havsytan kommer att stiga med cirka 6 meter om Antarktis eller Grönlands is skulle smälta, och då kan det bero på att vi får så mycket översvämningar på dom flesta länderna i världen. 
Vi människor måste verkligen tänka till vad vi håller på med och göra något åt detta, för det är ju vi som ökar växthuseffekten med allt koldioxid och andra växthusgaser vi släpper ut. 
Protokollet som heter kallas "kyoto-protokollet" är ett slags avtal där nästan alla länder i världen förutom USA och Australien har fått skrivit på att man ska försöka hjälpa till att minska växthuseffekten. USA är ju liksom det landet som har ökat växthuseffekten jätte mycket. 

tisdag 26 februari 2013

Bokuppgift v.9

O, barndom, o gyllene drömmaretider, då världen var solljus och hoppfull och god! Hur ofta när ensam och tröstlös,  jag lider, jag dricker mig glömska ur minnenas flod.
Då lever jag saligt i drömmarnas rike, med borgar och slott och all världens glans, där varje kamrat är min bror och min like och min nymferna tråda sin ystraste dans.
Där finns för min lycka ej stängande hinder,
Ej bommar som spärra för frihetens färd.
- Vad mera om nuet med vilkor mig binder?
Jag lever som fordom i barndomens värld.
- Och trött vill jag stanna i hembygdens dalar,
Och sött vill jag sova på blommande ljung,
Och säll vill jag drömma om himmelens salar,
Där döden är dräpt och man evigt är ung.

O, låt mig när solen mot nedgången hastar få slumra en gång som i barndomens dar!
Så sjungen då, granar, som jubeln då, trastar, ty nu är jag liten som fordom jag var.
- jag lutar mitt pinade huvud mot stammen, och drömmer mig bort från tvivel och strid.
Så susen då, björkar, ett viskande amen, - så somnar jag in i evinnerlig frid.





Jag valde denna dikten för att i boken stod det om hur hans barndom var. 
Från början så åkte hans pappa iväg men sedan kom tillbaka, efter den gången åkte hans mamma iväg med alla hennes barn utom honom och pappan åkte iväg igen. Alex blev lämnad kvar och fick sedan bo hos hans moster. 
Han trivdes inte så bra där, så han rymde snabbt därifrån och började leva som gatubarn, då han drack vatten från floder för att släcka törsten, snatta mat från restauranger och sedan bli inlåst i ett frysrum för att Alex blev upptäckt av chefen som ägde restaurangen. 
Alex bodde på en soptipp med andra som inte hade något hem, där levde dom på gammal mat dom hittade och andra saker dom kunde använda eller sälja. 
En dag hittar Alex en hund, och därefter blir han kallad "Alex Dogboy". 
Alex drömmer om att hans mamma ska komma tillbaka och han önskar att det verkligen kommer att hända någon dag. 


fredag 15 februari 2013

Värsta språket

Filmen vi kollade på handlade om det svenska språket hur vi pratade förr och hur vi pratar nu, i nutid så brukar ofta ungdomar ändra vissa ord på ett annat svenskt språk t.ex softar = tar det lugnt.
Ett annat sätt man tror att man kan skriva på är t.ex ordet smörgås, flera smörgäss eftersom man sa det mycket förr men egentligen heter det flera smörgåsar.
Vi har tagit vissa ord från Turkiet t.ex kaffe och kallabalik.


torsdag 14 februari 2013

En obekväm sanning (del 2)

2 kanariefåglar en gruva menas med att man ska se isen som en varning när isen håller på att smälta. Filmen vi kollade på idag så pratar Al Gore om  att polarisarna i Sydpolen, Nordpolen, Grönland, Arktis och Antarktis håller på att smälta för att det blir för varmt av solen som lyser och det leder till att isbjörnar drunknar för att isen går sönder och det är där dom överlever. 
På filmen visade han en golfström och det var om hur vattnet rör sig i hav och sjöar, man fick veta att vattnet inte var lika salt och tungt längre, eftersom att polarisarna har smält och sprider ut saltvattnet, om det fortsätter såhär och Golfströmmen stannar så kan det bli en ny istid. 
Nu i tiden så blir det varmare tidigare på våren och kallare senare på hösten så är det väldigt många djur som har spridit sig och blivit ett antal fler, därför kan det bero på att många influenser sprids sig t.ex fågelinfluensan. 
En annan sak som också påverkas av att havet har blivit så mycket varmare, är stormarna för dom har blivit mycket kraftigare, det har vart flera länder som drabbats av stormar.